Probiotikus élelmiszerek

Azok a jótékony baktériumtörzsek (probiotikus), amelyek az emésztőrendszerünkben találhatók, alapvetően meghatározzák az egészségünket. Hiányuk ugyanis sok esetben komoly betegségek kialakulását eredményezi. Ezért elengedhetetlen a probiotikus baktériumok megfelelő pótlásáról, valamint mennyiségük megfelelő szinten tartásáról egyaránt.

Napjainkban az ajánlások szerint a következő betegségek kezelésére alkalmazhatjuk a jótékony baktériumokat:
 
- hasmenés- felnőtt és gyermekek esetén egyaránt
- antibiotikumok okozta hasmenés,
- gyulladásos bélbetegségek (IBD),
- fekélyes vastagbélgyulladás
- Crohn-betegség,
- immungyengeség,
- tehéntej allergia miatt kialakuló atópiás ekcéma,
- sugárzás okozta entretitisz (vékonybélgyulladás)
- bakteriális hüvelyi fertőzés, hüvelygyulladás,
- májeredetű agyműködészavar,
- zsírmáj (nem alkohol hatására kialakuló),
- zsírmáj gyerekeknél,
- alkohol hatására kialakuló májbetegség.

A probiotikus baktériumokat azonban a megfelelő és minőségi táplálékkiegészítők mellett probiotikus élelmiszerek rendszeres fogyasztásával is pótolhatjuk. Azzal már tisztában vagyunk, milyen előnyösek számunkra a probiotikumok, most pedig itt az idő, hogy beszéljünk néhány szót azokról az élelmiszerekről, amelyekben ezek a jótékony baktériumok megtalálhatóak. A probiotikumokat tartalmazó ételek pedig nem csupán segítségek a gyomor egészséges egyensúlyának kialakításában jó baktérium tartalmuknak köszönhetően, hanem ízletes finomságok is egyben.

Joghurt: A joghurt a legismertebb és egyben gazdag forrása a probiotikumoknak, de légy óvatos: nem minden joghurt tartalmaz probiotikumokat. A joghurtokban általában kétféle probiotikum törzs található meg, amelyek igazán hatékonyak: a lactobacillusok és a bifidobaktériumok. Azonban minél többféle törzs található az adott joghurtban, a termék annál egészségesebb és annál több célra fel lehet használni. Sajnos azonban a joghurtokból a probiotikumok nagy része elpusztul a pasztőrözés során, így sokszor a pasztőrözés után pótolják ezeket a mikroorganizmusokat a termékben.

Kefir: A kefír az egyik leggazdagabb forrása a probiotikumoknak, háromszor annyi található benne, mint a joghurtban. Saját baktériumtörzsei vannak, amely mellett még néhány segítő élesztőfajtával is rendelkezik.

Erjesztett zöldségek: Az erjesztett zöldségek is probiotikus élelmiszerek és szintén igen könnyen hozzájuk lehet jutni. A savanyú káposztában és a savanyúságban is sok élő kultúra található. Persze itt is fontos tisztázni, hogy nem sokra megyünk a kereskedelemben található erjesztett zöldségekkel, mivel a sok adalékanyag és mesterséges összetevő miatt ezekben az ételekben a probiotikumok nagy része elpusztult.

Kombucha Tea: A Kombucha tea egy erjedő édes, fekete tea, amely a kombucha gomba erjedésével készül el. Ez egy igen gazdag probiotikus ital, ami tucatnyi előnnyel rendelkezik, többek között nagyon erős immunstimuláló hatással bír. Az American Cancer Society is elismeri e tea probiotikus előnyeit.

Probiotikumok rendelése

Dr. Chen Probikum 7 Fortekapszula 60 db

Dr. Chen Probikum 7 Forte kapszula 60 db

A Probikum 7 Forte kapszula fogyasztása elősegíti a felborult mikrobiális egyensúly (jótékony és káros baktériumok aránya) helyreállítását.

Ár: 3695 Ft
Megnézem

Caleido Mega PROBIOTIKUMkapszula 60 db

Caleido Mega PROBIOTIKUM kapszula 60 db

9-féle baktériumtörzset tartalmazó probiotikum az immunrendszer és az emésztőrendszer támogatására. 

Ár: 3995 Ft
Megnézem
Újdonság

Vitaking Flora10 6ml (150csepp)

Vitaking Flora10 6ml (150 csepp)

A bélflóra egészségét fenntartó étrend-kiegészítő csepp

Ár: 3850 Ft
Megnézem
Újdonság

WTN MikrobaTOX 60db

WTN MikrobaTOX 60db

Detox formula természetes hatóanyagokkal

Ár: 5480 Ft
Megnézem
Újdonság

Freyagena Balance ProbioTRI-Cink 60db

Freyagena Balance Probio TRI-Cink 60db

Háromféle szerves cink egyedülálló keverékével, gyomorsavat túlélő baktériumokkal és egyéb értékes hatóanyagokkal.

Ár: 6390 Ft
Megnézem
Újdonság

Garuda Health SlimHarmonyProbio 60 db

Garuda Health SlimHarmony Probio 60 db

A termékben magas csíraszámban lévő szabadalmazott jótékony baktériumok hozzájárulhatnak a normál testsúly megtartásához, a felgyülemlett salakanyag eltávolításához.

Ár: 9590 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!