A probiotikumok szerepe egy antibiotikus kezelés alatt

A szervezetben több millió élő baktérium található, amelyek közül sok igen hasznos, hiszen segítik az emésztést, erősítik az immunrendszert és kordában tartják a kevésbé barátságos baktériumokat. Ha a káros baktériumok betegségeket és fertőzéseket okoznak, akkor az orvosok legtöbbször antibiotikumokat írnak fel, amelyek megölik a káros baktériumokat. Sajnos azonban az antibiotikumok a jótékony, probiotikus baktériumokat is elpusztítják, így egy antibiotikus kezelés alatt érdemes a szervezetet jótékony baktériumokkal feltölteni, hogy elkerülhessük az antibiotikumok káros hatásait.

antiobiotikum

Történelem

Az első antibiotikumot, a penicillint Alexander Fleming brit bakteriológus fedezte fel, aki felfedezéséért 1945-ben orvosi Nobel-díjat is kapott. A penicillint először a II. világháborúban használták a sebesült, sebfertőzésben szenvedő katonák életének megmentésére. Az első szintetikus penicillin bevezetése (1957) óta az antibiotikumok számos hatóanyagcsoportja és több generációja látott már napvilágot. Az antibiotikumok és az egyéb baktériumölő szerek használata elterjedt az egész világon nemcsak a humán orvoslásban, hanem az állat- és növénygyógyászatban egyaránt.

Az antibiotikum és mellékhatásai

Az antibiotikumoknak köszönhetően ma már számos betegség vált kezelhetővé, azonban nem szabad átsiklani afelett, hogy mint minden gyógyszernek az antibiotikumoknak is lehetnek és vannak is sajnos mellékhatásai. Leggyakrabban allergiás reakciók, illetve emésztőrendszeri tünetek fordulnak elő. Az antibiotikumok veszélyesek lehet ugyanis a bélrendszerben élő jótékony hatású baktériumokra, valamint a bélflóra más tagjaira nézve is. Ennek a folyamatnak következtében elszaporodhatnak a gombák, valamint más, akár súlyosabb fertőzést okozó baktériumok is. Ezt azonban megfelelő probiotikum szedésével megelőzhetjük. 

Bélflóra sérülését jelző tünetek:

- kellemetlen szagúvá válik a lehelet
- megváltozik a széklet állaga
- megváltozik a székletürítések száma
- hasmenés
- hányinger
- hányás
- haspuffadás

Ne hagyjuk figyelmen kívül ezeket a tüneteket, hiszen a baktériumflóra felborulása hosszabb távon akár gyulladásos bélbetegségek kialakulását is okozhatja. 

A probiotikumok

A probiotikumok a latin pro és biota szavakból tevődik össze, amik annyit jelentenek, mint az élethez vagy életért. Tehát a probiotikumok olyan mikroorganizmusok, amik feltétlenül szükségesek az élethez. Ezek az élő baktériumok az alsó béltraktusban találhatóak és képesnek kell lenniük arra, hogy túléljék az emésztést, mert csak így képesek hatni. Jelenleg több, mint 1000 fajta probiotikumról tudnak a tudósok és mindegyik törzsnek más és más előnye van.

Használat

Bár lehet, hogy a probiotikumok hatékonyan számolnak le az antibiotikumok káros hatásaival ennek ellenére mégsem éri meg őket egyszerre beszedni, mert így előfordulhat, hogy az antibiotikum a bevitt probiotikumot is elpusztítja. A legjobb, ha két-három órával az antibiotikum beszedése után vesszük be a probiotikumot. Így biztos elérhetjük segítségével a jótékony hatást.

Probiotikumok rendelése

Dr. Chen Probikum 7 Fortekapszula 60 db

Dr. Chen Probikum 7 Forte kapszula 60 db

A Probikum 7 Forte kapszula fogyasztása elősegíti a felborult mikrobiális egyensúly (jótékony és káros baktériumok aránya) helyreállítását.

Ár: 3695 Ft
Megnézem

Caleido Mega PROBIOTIKUMkapszula 60 db

Caleido Mega PROBIOTIKUM kapszula 60 db

9-féle baktériumtörzset tartalmazó probiotikum az immunrendszer és az emésztőrendszer támogatására. 

Ár: 3995 Ft
Megnézem
Újdonság

Vitaking Flora10 6ml (150csepp)

Vitaking Flora10 6ml (150 csepp)

A bélflóra egészségét fenntartó étrend-kiegészítő csepp

Ár: 3850 Ft
Megnézem
Újdonság

WTN MikrobaTOX 60db

WTN MikrobaTOX 60db

Detox formula természetes hatóanyagokkal

Ár: 5480 Ft
Megnézem
Újdonság

Freyagena Balance ProbioTRI-Cink 60db

Freyagena Balance Probio TRI-Cink 60db

Háromféle szerves cink egyedülálló keverékével, gyomorsavat túlélő baktériumokkal és egyéb értékes hatóanyagokkal.

Ár: 6390 Ft
Megnézem
Újdonság

Garuda Health SlimHarmonyProbio 60 db

Garuda Health SlimHarmony Probio 60 db

A termékben magas csíraszámban lévő szabadalmazott jótékony baktériumok hozzájárulhatnak a normál testsúly megtartásához, a felgyülemlett salakanyag eltávolításához.

Ár: 9590 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!